Sök på webbplatsen

Sök på webbplatsen


Oumarou på Vänge Ekologiska Tvåleri

 

Ekologiska tvålar

 

 

Strax utanför Vänge i Uppland ligger Vänge Ekologiska Tvåleri, här har ekologiska naturtvålar skapats sedan 2010. Endast ekologiska råvarorna av fin kvalitet används, och dofterna är helt naturliga. Några av ingredienserna plockas direkt i den egna kryddträdgården, till exempel ringblomma och lavendel. Här berättar Oumarou Kiemdes mer om hantverket och om resan till att idag driva Vänge Ekologiska Tvåleri på egen hand.

Hej Oumarou, berätta mer om Vänge Ekologiska Tvåleri och hur allt började!

Jag hade ganska nyligen kommit till Sverige och spelade trummor i ett band. Där träffade jag Kajsa Bilius som drev Vänge Ekologiska Tvåleri vid sidan om mycket annat. När vi lärde känna varandra berättade jag om min hantverksbakgrund från Västafrika, hur jag hjälpte min mamma och mormor att göra tvål vilket blev ett roligt sammanträffande. Tvålen som Kajsa producerade i Vänge framställdes på samma sätt som i mitt hemland – ett hantverk med endast naturliga och ekologiska råvaror, utan kemikalier eller konserveringsmedel. 2018 fick jag möjligheten att ta över Vänge Ekologiska Tvåleri och det är jag otroligt tacksam för. Jag brinner verkligen för det här!

Hur kom du i kontakt med Upplandsbygd?

En kund som brukar handla våra ekologiska tvålar tipsade mig om Upplandsbygd och berättade att det stöttade småföretagare på landsbygden. Genom deras program fick jag möjligheten att lära mig mer om att driva företag i Sverige.

Vad fick dig att inspireras till ett mer hållbart entreprenörskap?

För mig är det ekologiska det naturliga, till exempel att använda ekologiska råvaror och inte blanda in kemikalier eller gifter vid produktion. Det är även det som legat som grund för Vänge Ekologiska tvåleri sedan Kajsa startade verksamheten 2010.

I Sverige märkte jag att många använder industriellt framställd tvål, och att många också lider av hud- och hälsoproblem. Det finns en stor efterfrågan på naturliga produkter utan konstigheter. Min teori idag, är att vi behöver lokal produktion av naturliga produkter, det blir inte hållbart att frakta och skeppa produkter över hela världen. Samtidigt stöttar vi varandra när vi handlar närodlat.

Hur har din verksamhet utvecklats sedan du blev antagen till programmet?

Jag har fått ett större kontaktnät genom de andra entreprenörer i programmet. Jag har även kommit till insikt att jag inte kan göra allt själv, till exempel att både vara den som producerar och säljer produkterna. Våra ekologiska tvålar är efterfrågade och jag kommer satsa på att ta hjälp av återförsäljare för att få ut våra produkter i landet. Men jag har lite kvar för att kunna stå på egna ben.

Vad innebär hållbart entreprenörskap för dig?

Hållbart entreprenörskap för mig handlar om att bidra med ekologiska produkter på den lokala marknaden, skapade av ekologiska närproducerade råvaror. Alternativet är att åka till andra länder för att ta hem produkter och råvaror, vilket känns onödigt när allt som behövs finns här. Hållbart entreprenörskap kan likställas med binas pollinering av växter - där klimatet, det ekonomiska och sociala samverkar.

Tips för hållbart entreprenörskap

Mitt tips är att inte vara rädd! Våga ta första steget och tro på det du gör. Berätta och förklara för andra varför du gör det, och ge inte upp – det kan ta lite tid innan ditt projekt ger tillbaka.

 

 


Visa navigering