Sök på webbplatsen

Sök på webbplatsen


Tord på Herresta Lada

 

Här skapas designade hem för smådjur och insekter!

 

 

Entreprenörsparet Tord och Helene Olsson hade en dröm om att byta stadslivet mot en lantligare tillvaro. När de första gången, år 2012, besökte Herresta Lada i Odensala förstod de att de hamnat rätt. Två månader efter inflytt arrangerades den första julmarknaden på Herresta lada – med butik, konstutställning och ekologiskt café. Efter det har verksamheten rullat på och nu siktar de på att förverkliga nästa vision.

Hej Tord, berätta mer om Herresta Lada!

Vi har ägt Herresta Lada i tio år och renoverat i åtta år, just för att kunna bedriva olika typer av verksamheter. Här erbjuds ekologiskt café, boende, konferenser, bröllopsfester, kurser – och förvaring, mångfald bara det!

Vad fick dig att inspireras till ett mer hållbart entreprenörskap?

Som egenföretagare och konsult har jag länge funderat på hur jag kan bidra till något meningsfullt för miljön. Jag fick tips om programmet Hållbart Entreprenörskap 2030, där kom jag i kontakt med både affärsutvecklare och miljöexperter. Det blev en dörröppnare till idén om hur vi kan använda vår befintliga anläggning till att ”ge tillbaka”.

Har verksamheten förändrats sedan du blev antagen till programmet?

Herresta Lada rullar på som det gjort tidigare. Men i ett samtal med en miljöexpert från programmet växte idén om att skapa en inspirationsträdgård för biologisk mångfald fram. Nu skissar jag på 15 designade boplatser för olika insekter och djur som fåglar, igelkottar, pollinatörer, fladdermöss med flera. Vi vill att våra besökare ska inspireras till att skapa boplatser i sina egna trädgårdar. Den pågående artutrotningen är förödande, vi vill vara en inspirationsplats för biologisk mångfald.

Vad innebär hållbart entreprenörskap för dig?

Övergripande handlar det om att bevara och utveckla det vi har, och att aldrig tära på ändliga resurser. En tidigare mentor till mig beskrev livet som tre faser. Den första fasen handlar om att utbilda och lära sig. Den andra om att tillämpa kunskaperna i yrkeslivet, och den tredje fasen om att ge tillbaka till samhället – det har blivit mitt mantra i livet.

Har du några tips till andra som vill driva ett mer hållbart entreprenörskap?

Det är lätt att famla i att vara lönsam och att vara hållbar samtidigt. Det gäller att ha en helhetssyn på tillvaron så att du kan navigera och fatta kloka beslut som inte tär och blir destruktivt för varken dig eller miljön. Nyckeln till hållbart entreprenörskap är att hitta modeller som fungerar långsiktigt och där inte ekonomisk oro ligger i vägen för att våga testa.

 

Läs mer om verksamheten här:

www.herrestalada.com

 

Hållbart Entreprenörskap 2030 är ett program för hållbar affärsutveckling i Upplandsbygds upptagningsområde. Programmet riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd som har ambitioner att utvecklas på ett sätt som stärker ekosystemen.

 

 


Visa navigering