Från avfall till hållbar resurs
Varje år importeras över tusen ton ull till Sverige, samtidigt som landets fårägare tvingas slänga massvis med ull. Fårägaren Fia Söderberg på Sjökärret i Almunge ville göra något åt resursslöseriet och startade Ullförmedlingen – en marknadsplats för att tillgängliggöra svensk ull.
Sedan 2019 driver Fia Söderberg Ullförmedlingen, en digital marknadsplats för säljare och köpare av ull. Här berättar Fia mer om verksamheten och på vilket sätt Hållbart Entreprenörskap 2030 har bidragit till ett mer hållbart företagande.
Hej Fia, berätta mer om Ullförmedlingen!
Det är en digital marknadsplats där svenska fårägare kan sälja sin ull istället för att slänga den. Idag importeras över tusen ton ull om året trots att resurserna finns inom landet.
Vi vill också att fårbönder ska få avsättning för sin ull, och öka kunskapen om ull som en hållbar resurs. Det gör vi genom vår podcast Ullpodden samt via kurser och webinarier.
Vad fick dig att inspireras till ett mer hållbart entreprenörskap?
Jag ville ha mer kunskap om hållbarhetsaspekter i relation till ullen. Ull är en naturfiber som har fantastiska egenskaper ur hållbarhetsperspektiv och förtjänar att användas.
Som textilfiber är den dessutom oslagbar jämfört med de syntetiska material som är vanliga i den osunda modeindustrins ’fast fashion’ som står för en enorm miljöpåverkan då kläderna skapar sopberg som eldas upp med skadliga effekter för miljö och människor.
Hur har din verksamhet utvecklats sedan du blev antagen till programmet?
Tack vare programmet Hållbart Entreprenörskap 2030 fick jag möjligheten att förverkliga min idé om att utveckla fler digitala tjänster som synliggör företag och organisationer inom ullbranschen, som ökar kunskapen om ull och stärker nätverk – så att vi kan öka användningen av svensk ull.
Upplandsbygd har även hjälpt mig att förstå hur jag själv fungerar i mitt sätt att driva företag och vad jag behöver utveckla. Förutom att det varit givande för resultatet har det också stärkt mig.
Vad innebär hållbart entreprenörskap för dig?
Enligt Agenda 2030 handlar det även om yttre faktorer som biologisk mångfald, hållbar konsumtion och produktion, och klimatfrågan. För mig har det även innefattat personlig hållbarhet – hur man som företagare lever ett hållbart liv rent hälsomässigt samtidigt som man alltid levererar på topp. Det är lätt som företagare att jobba för mycket med fel saker som bara tar energi, för mig är det också en viktig del av ett hållbart entreprenörskap.
Fias tips till dig som vill driva ett mer hållbart entreprenörskap
1 Fastställ problemet. Välj och prioritera vilka problem du ska lösa och för vem.
2 Våga välja bort. Så att du kan fokusera på rätt saker – det som genererar måluppfyllelse eller ger dig intäkter.
3 Var uthållig och kommunikativ. Allt som är självklart för dig är inte självklart för dina kunder. Fortsätt kommunicera värdet, dina budskap och din vision.
4 Var äkta. Våga prioritera dig själv – vad behöver du för att bli en hållbar företagare?
Läs mer om verksamheten här:
www.ullformedlingen.se
Hållbart Entreprenörskap 2030 är ett program för hållbar affärsutveckling i Upplandsbygds upptagningsområde. Programmet riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd som har ambitioner att utvecklas på ett sätt som stärker ekosystemen.