Hon förvandlade villatomten till en egen permakulturgård
Bobrunna gård är en liten gård i Vattholma där det odlas med handkraft. Här har Elin Boström byggt upp en permakulturgård med grönsaksodling, biodling, ankor och höns. Hennes mål är att erbjuda närodlad, giftfri mat som är producerad på ett så hållbart sätt som möjligt.
Med ett stort intresse för ekologisk odling och tillgång till en stor tomt hoppade Elin Boström av ekorrhjulet för att bygga en permakulturgård med grönsaksodling. Genom programmet Hållbart Entreprenörskap tog hon steget till att vidareutveckla gården, och nu är siktet inställt på att erbjuda utbildning, kunskaper och färdigheter inom småbruk med hantverksmetoder.
Hej Elin, berätta mer om Bobrunna gård och hur allt började!
Både jag och min man arbetade som lokförare, jag på natten och han på dagen. När jag skulle gå tillbaka till arbetet efter tredje barnet så kände jag att det inte skulle fungera i längden. Jag valde att istället utbilda mig inom småskalig ekologisk odling på Alsike trädgårdar. Men det var först då, under utbildningen som jag började fundera på att odla i större skala.
Hur kom du i kontakt med Upplandsbygd?
2018 startade jag företaget, och fick då tips om Hållbart Entreprenörskap. 2020 sökte jag till programmet och kom med.
Hur har din verksamhet utvecklats sedan du blev antagen till programmet?
Jag hade ingen kunskap om företagande när jag startade – jag ville ju bara odla morötter! Tack vare programmet har jag lärt mig allt från marknadsföring och prissättning till att formulera mål och visioner. Via programmet har jag också fått möjligheten att investera i ett solcellsdrivet bevattningssystem med droppfunktion vilket gör att jag kan odla i större skala.
Vad fick dig att inspireras till ett mer hållbart entreprenörskap?
Tanken med gården var att leva mer hållbart. Dagens matförsörjningssystem är ohållbart, det kommer inte fungera att odla och skörda med hjälp av massor av diesel och sedan skeppa över grödorna med fartyg. Jag tror på flera mindre gårdar där vi odlar med handkraft.
Vad innebär hållbart Entreprenörskap för dig?
Målet med vårt företag är att vara så hållbara som det bara går. Men det vi lärt oss på resan är att det även innebär också social och ekonomisk hållbarhet. Ibland behöver vi bromsa in lite för att orka livet ut.
Har du några tips till den som vill driva ett mer hållbart entreprenörskap?
Vi behöver alla tänka på vilket fotavtryck vi vill göra, och hur vi kan använda våra företag för att bidra till en positiv förändring. Mitt tips är att söka programmet Hållbart Entreprenörskap. Jag har lärt mig otroligt mycket, och det var roligt att träffa de andra entreprenörerna i programmet, det kändes som att få kollegor!